×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Göz Renginiz, Dünyanın Hangi Yüzdelik Diliminde ?

Kahverengi gözlere sahip kişiler dünyanın yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır.

Yaşam Dünya Sağlık 28/08/2023 12:22 28/08/2023 12:23

A- A+

Kahverengi gözlere sahip kişiler dünyanın yaklaşık %80’ini oluşturmaktadır.

Kahverengi gözlerin çoğunlukla daha fazla olduğunu biliyoruz. Peki ama dünya genelinde hangi göz rengi yüzde kaç oranında?

Kahverengi Gözler

 Dünya nüfusunun çoğunluğu kahverengi gözlüdür. Aslında, insanların yaklaşık %70 ila %80’i kahverengi gözlüdür ve bu da kahverengiyi dünya çapında en yaygın göz rengi yapar.

Öte yandan, bu rengi açık ve koyu kahverengi olarak iki gruba ayırdığımızda, Afrika, Doğu Asya ve Güneydoğu Asya insanlarının koyu kahverengi, Batı Asya, Amerika ve Avrupa insanlarının ise açık kahverengi gözlere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Mavi Gözler

Mavi renk gözler dünya genelindeki en yaygın ikinci göz rengi olmasına rağmen yaklaşık olarak yalnızca her on kişiden biri bu renk gözlere sahiptir. Bilim insanlarına göre mavi gözler ilk olarak 10 bin yıl önce Amerika’da ortaya çıktı. Bu insanın kim olduğu bilinmese de günümüzdeki tüm mavi gözlü insanların ortak atası olarak kabul ediliyor.

Mavi gözlüler Avrupa’da, özellikle İskandinavya’da yaygındır. Ek olarak, mavi gözlü kişiler geceleri daha iyi görebilir ancak güneş ışığı parlamasında sorun yaşayabilirler.

Ela Gözler

Ela gözlerin irisinde oynayan bir renk kombinasyonu vardır. Bu gözler, neredeyse bir kedinin gözleri gibi, yeşil ve turuncu veya altın karışımıdır. Her ırktan insan bu göz rengine sahip olabilirken, en yaygın olarak Kuzey Afrika, Orta Doğu, Brezilya ve İspanyol kökenli insanlarda görülür.

Kehribar Gözler

Ela gözler gibi, dünya nüfusunun yalnızca %5’i kehribar renkli gözlere sahiptir. Bu göz rengi açık kahverengimsi veya sarımsıdır. İrislerinde çoğunlukla pigment lipokromu bulunur ve çok fazla melanin içermez. Asya, İspanyol, Güney Amerika ve Güney Afrika kökenli insanların amber rengi gözlere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Diğer yandan, insanlar dışında kehribar gözler köpeklerde, balıklarda ve kuşlarda yaygındır.

 

Yeşil Gözler

Parıldayan zümrütlere benzeyen yeşil gözler, dünyadaki en nadirlerden biridir. Buna rağmen, bazı bölgelerde büyük bir yeşil gözlü insan yoğunluğu var. Örneğin, İrlandalı ve İskoçyalı insanlarda o kadar yaygındır ki, nüfusun %86’sından fazlası yeşil veya mavi gözlüdür. Ancak, insanlar yeşil gözlerle doğmazlar, onlara dönüşürler. Bebeklerin çoğunluğu ya mavi ya da kahverengi gözlerle doğarlar ve yaklaşık 6 aylıkken gözleri yeşile döner.

Yeşil gözlülerin irislerinde lipokrom ismi verilen bir pigment ve az miktarda melanin bulunur. İrlanda ve İskoçya dışında, Kuzey Avrupalı insanlarda yeşil göz nadir değildir.

 

Gri Gözler

Daha önce gri gözlere sahip birini tanıdınız mı? Bu göz rengi o kadar nadirdir ki, çoğu insan hayatı boyunca gri gözlü biriyle hiç tanışmaz. Gri gözlü insanların melanin içermeyen irisleri ve gözde stroma adı verilen fazladan kolajen vardır. Bu, mavi rengin gözlerinde yüzeye çıkmasını engeller ve çelik tonu benzerinde gri rengi ortaya çıkarır. Gri gözler en çok Kuzey ve Doğu Avrupalı insanlarda görülür.

 

Heterokromi

Heterokromi, gözlerin iki farklı renkte olması durumunu ifade eden bir terimdir. Bununla birlikte, saçta ve deride birden fazla renk olması durumu da heterokromi olarak adlandırılır. Köpeklerde yaygın olmasıyla birlikte insanların gözlerinde ortaya çıkması dünya nüfusunda %1’den daha azdır. Ne yazık ki, bu göz rengi Bourneville hastalığı, Bloch-Sulzberger sendromu (inkontinensia pigmenti) ve Recklinghausen hastalığı gibi belirli durumlarla bağlantılı olabilir.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ
SON HABERLER

haber yazılımı | Copyright © 2024