×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Ragıp Ferda Aydınalp

Cumhurbaşkanı adayı nasıl olmalı?


Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sayılı gün kaldı. Herkes hür iradesiyle seçimini yapacak. Biz bu haftayı Türk Devlet Geleneği ve Kültürü, siyasi tarih ölçeğinde Cumhurbaşkanında olması gereken özellikler üzerinde duracağız. Seçeceğiniz Cumhurbaşkanı nasıl olmalı? Ülke menfaatleri için hangi özelliklerle hizmet vermeli? Bu sorulara cevap arayacağız…
Her şeyden önce Cumhurbaşkanı adayı analitik bir zekayla donanmış; bilim/kültür/sanat alanlarından biriyle yakından ilgili olmalıdır. Zeka ve bir alandaki disiplinli bilgi dünya jeopolitiğini okumada adaya avantaj sağlarken, üretim ve siyaset kulvarında da adaya güç verir. İlk etapta bu kriter kapsamında adayınızı sorgulayabilirsiniz…
Cumhurbaşkanı adayı anlaşılır ve sade bir dil kullanmalıdır. Kullandığı dilde abartı, esneme, değişen bir yapı bulunmamalıdır. Dün söylediğinden bugün vazgeçme, bugün söylediğini yarın inkar asla söz konusu olamaz. Vereceği mesajlar bilgi-akıl-gönül süzgecinden geçmelidir. Tarihe baktığımızda; büyük liderlerin dillerinin çok sağlam olduğu görülür; onların sarf ettiği hiçbir kelime boşa gitmez. Halk ile kurulan iletişim ve kullanılan dil hayati derecede önemlidir. Cumhurbaşkanı adayı rakipleriyle olan ilişkilerinde de dile aynı önemi vermelidir. Adayınızın kullandığı dil bu kriterlere uyuyor mu?
Cumhurbaşkanı adayını ilgilendiren en hayati konulardan biri de yasaya olan bağlılığıdır. Anayasa’nın kurallarını takip ve kurallara göre yönetim olmazsa olmazdır… Siyasi tarihimizde ‘Anayasa’yı bir kere çiğnemekle bir şey olmaz, anayasa babayasa beni ilgilendirmez…’ diyen devlet yöneticileri de gördük. Bu söylemler tarihe kara bir leke olarak düşmüştür…Anayasa’ya göre seçilen Cumhurbaşkanı Anayasa’yı reddedemez. Hukukla barışık bir kimlik devlet bekası için vazgeçilmez önkoşuldur. Adayınızın Anayasa’ya, hukuka bakışı nasıl?
Cumhurbaşkanı adayı maslahatçı ve kamu odaklı olmak zorundadır. Yetki gücünü kamudan alacak olan adayın stratejik ve taktik görevi adaleti evrensel hukuk ve kamu ihtiyaçları doğrultusunda tesis etmek, halkın zenginleşmesini sağlamak, sağlam kamu  kurumlarıyla ülkeyi yönetmektir. Bir avuç insanın zenginliği değil; geniş halk kitlelerin zenginliği esastır. İyi bir aday yönetim kadrolarının sade hayatlara sahip olmalarını teşvik ederken halk kitlelerinin renkli ve doygun bir hayata sahip olmaları için politikalar üretir. Yer altı ve yer üstü kaynaklarından daha fazla faydalanan kamu olmalıdır. Adayınız kamucu mu?
Toplum erdemlerle ayakta kalır ve gelişir. Yasalar da erdem merkezli olmalıdır. Yönetimin başındaki Cumhurbaşkanı erdemleri referans almalı, gerek rakipleriyle gerek halk ile ilişkilerini erdemlerle geliştirmelidir. Adayınız erdem odaklı mıdır?
Cumhurbaşkanı adayı cesur olmalıdır. Hiçbir gücün, çevrenin etkisi altında kalmamalı; özellikle sömürgeci güçlerin dayatmaları ve ambargoları karşısında cesaretle kamu yararını korumalıdır.  Cesaretin olduğu yerde sevgi ve hak yeşerir. Adayınız cesur mudur?
Cumhurun başındaki kişi ayrıştırmacı değil; bütünleştirici olmalıdır. Her yurttaşa kucak açmalı, hizmette parti farkı gözetmemeli, kendisine oy vermeyenleri dışlamamalıdır. Bir ülke bütün olmakla ayakta kalır. Esas olan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığıdır;. mezhep, siyasi görüş, etnik yapı yurttaşlık için ayrıştırıcı unsur değildir. Yurttaşlık birleştirici unsurdur, Cumhurbaşkanı adayı birleştirici olmak zorundadır. Adayınız ayrıştırıcı mı birleştirici mi?
Ülke yönetiminde liyakat en belirleyici unsurlardan biridir. Liyakat sahibi yurttaşlar görev başında olmalıdır. Liyakattan uzak olanların yaptığı işlerin bedeli çok ağır olur; bağımsızlık, itibar ve para kaybı. Bu nedenle Cumhurun başındaki kişinin görevleri liyakat sahiplerine dağıtması hayati bir unsurdur. İşi sahibine veremeyen Cumhurbaşkanı baş liyakatsızdır. Adayınızın liyakatla bağı nedir? 
Değerli seçmenler, elbette başarılı bir Cumhurbaşkanı için daha fazla krtiter sıralanabilir, bu hafta bu kriterlerle yetinelim… Adayınızı lütfen iyi değerlendiriniz…

YORUM YAPIN

haber yazılımı | Copyright © 2024