×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Kırgızistan Bağımsızlık Günü !

Kırgızistan, 32 yıl önce bugün bağımsızlığını ilan etti !

Gündem Dünya Türk Dünyası Kırgızistan 31/08/2023 12:22 31/08/2023 12:39

A- A+

Kırgızistan, 32 yıl önce bugün bağımsızlığını ilan etti !

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 31 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan'da halk, bugün egemen bir devlet olmanın coşkusunu yaşıyor.
Türkistan coğrafyasında yaşayan en eski Türk kökenli topluluklardan olan Kırgız halkı, bugün 1991 yılında ilan edilen bağımsızlığın coşkusunu yaşıyor.
Tarih sahnesine M.Ö. 3. asırda çıkan Kırgızlar, 16. ve 17. yüzyıllarda Kalmuk ve Moğollara karşı mücadele verdi. 18. yüzyılda Türkistan’da teşekkül eden hanlıklara dahil olan Kırgızlar, 1860 -1861 yıllarında ise Rus işgaline uğradı.
Kırgızlar, 19. yüzyılın sonlarına doğru Çarlık rejiminin yönetimi altına girdi. Çarlık Rusyası öncelikle Kazak bozkırlarını ele geçirdi ve sonra Tanrı Dağlarına Sibirya tarafından girerek Türkistan’ı işgal etti. 1867 yılında Çarlık Rusyası Türkistan’ı önce bölgelere ve sonra da eyaletlere böldü. Çarlık Rusyası böldüğü topraklara Rusları yerleştirmiş ve bu topraklarda yeni bir Rusya yaratmayı amaçlamıştır.
31 Ağustos 1991’de olağanüstü toplanan Kırgızistan Yüksek Konseyi (Jogorku Keneş), egemenlik bildirgesini onaylayarak Sovyetler Birliğinden ayrıldı. Böylelikle Kırgızistan, bağımsız, egemen, laik ve demokratik bir devlet olarak ilan edildi.

Kırgızlar, komşu ülkeler arasında bağımsızlığını ilan eden ilk halk oldu. Eski SSCB ülkeleri arasında resmi adıyla Kırgız Cumhuriyeti ilk olarak demokratik bir anayasa kabul etti, kendi para birimini tanıttı ve özel mülkiyet hakkını güvence altına aldı. Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke Türkiye Cumhuriyeti devleti oldu.
Yaklaşık 200 bin kilometrekarelik yüzölçüme sahip Kırgızistan, kuzeyden Kazakistan, batıdan Özbekistan, güneyden Tacikistan, güneydoğu ve doğudan Doğu Türkistan ile çevrili. Tanrı Dağları ve geniş yaylaları ile eşsiz bir güzelliğe sahip Kırgızistan topraklarının büyük çoğunluğu dağ ve tepelerden oluşurken yerleşim yerleri vadilerde yer alıyor.
Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Issık Göl, Tanrı Dağları üzerindeki Küngey ve Terskey adlı sıradağların arasında eşsiz güzelliği ile görenleri büyülüyor.

Kırgızistan’da İlk Organ Nakli Gerçekleşti !

https://www.elcihaber.com/haber/kirgizistan-da-ilk-organ-nakli-gerceklesti/2021102612097295

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ
SON HABERLER

haber yazılımı | Copyright © 2024