×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Türk Dünyası'nın efsane ismi Cengiz Aytmatov doğum gününde anıldı.

12 Aralık Pazar günü İzmir Kent konseyinde seçkin bir katılımcı ile Cengiz Aytmatov hayatı ve eserleri konuşuldu.

Gündem Türkiye 14/12/2023 15:44 14/12/2023 15:45

A- A+

12 Aralık Pazar günü İzmir Kent konseyinde seçkin bir katılımcı ile Cengiz Aytmatov hayatı ve eserleri konuşuldu.

Soner Güncan/Eskişehir

Açılış konuşmasına yapan Eskişehir Türk dünyası platformu, ve Turan Dünyası Derneği Başkanı Oral Büyüksarı , katılımcılara hoş geldiniz mesajından sonra Cengiz AYTMATOV ile ilgili hayat hikayesini video ile özetledi. 

Toplantıda İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç onur konuğu olan  yaklaşık toplam 300 milyon nufustan , 88 milyon insanın yaşadığı 3 eyaletin Nijerya Kraliçesi 
ve babası Kırgız olan Dr. Gülgün Kırgız Uwakwe 'ye hediye takdim etti. Beyaz kraliçe babasının Kırgızistan'dan Türkiye'ye nasıl geldiğini anlattı. Manisa'nın ilçeleri ilk önce Turgutlu ilçesini Turgut dayısı  tarafından kurularak halen Kırgız Mahallesi olarak bugünde bulunmakta,  Salihli Salih dayısından,  ve Ahmetli de Ahmet Dayısından isimlerini aldığını , oralara ilk gelen Kırgız Türkleri olduklarını hatta Tarihi Belediye Konakları da kendi alilerine ait olduklarını ve Orta Asyadan gelen Akhmedov ailesi olduğunu anlattı. Akrabalarının bazıları  Eskişehire göç ettiğini  bahsetti. 
Böyle bir etkinlikten dolayı Beka platformunu tebrik etti. Kendisinin de Nijerya ile Türkiye arasında her zaman destek için hazır olduğunu bildirdi.
Etkinlik düzenleyen İzmir Kırım Derneği çok güzel bir gösteri yaptı.
Toplantıya sivil toplum örgütleri temsilcileri, Kırgızistan ve Türk Cumhuriyeti'nden öğrenciler, Beka Platformu üyeleri ve Cengiz aytmatov'un hayranları katıldı. Cengiz Aytmatov'un yeğeni olan Ege Üniversitesi öğrencisi Dastan Ahmedov ünlü yazarın hayatını ve çektiği zorlu günleri anlattı. Dünyada ilk kez AYTMATOV adına müze yapan ve bu konuda ödül alan Oral Büyüksarı ise yazarın eserlerinde verilmek istenen mesajları dile getirdi. Yokluk ve fakirlik içerisinde geçen dönemlerde , mankurtlaşmak yani kültürün unutturulması, yurt sevgisi , insanlık sevgisi gibi konuları işlediği dile getirdi. "Bunun yanında eserlerinde uzaya giden insana, kıyametin alametleri gibi konulara da değinmiş kendisinin ne kadar geniş ufka sahip olduğu adeta fütürist eserler yazmıştır. Bürokrasi döneminde Kırgızistan dışındaki ülkelerde, en iyi şekilde ülkesini ve Türk dünyasını temsil etmiş bunun yanında siyaset döneminde ise Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov ile arkadaş olmasının yanında akıl danışmanlığı yapmış ve 1991'de Glastnost ve Perestroika' nin fikir babalığını yapmıştır. Onun yolunda yürüyen oğlu Asker Aytmatov'da onun gibi bürokraside, Dış İşleri Bakanlığı yapmış, aynı zamanda parlamenter sistemin Kırgızistan'a gelmesi için fikir babalığı yapmıştır. Bizler de atamız olan bu dünya çapındaki önemli kişiliği doğum gününde Türkiye'de anmadan geçemedik. Gençler içerisinde Aytmatov gibi bilim adamları, yazar, düşünür çıkmasını bekliyoruz. Tüm katılımcılara  teşekkür ederiz. " diyerek hatıra fotoğrafı ile program sonlandırıldı.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ
SON HABERLER

haber yazılımı | Copyright © 2024