×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Gündem Ekonomi Sağlık Spor Türk Dünyası Kültür Sanat

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri E-gazete Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Toplantısı TBMM'de gerçekleştirildi

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenliyor.

Gündem Türkiye Türk Dünyası 12/01/2022 14:35 12/01/2022 14:35

A- A+

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenliyor. Türkiye Büyük Milli Meclisinde bugün (TBMM) Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Ukrayna heyetinden Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve diğer Ukrayna milletvekilleri katıldı.

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eşbaşkanı, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov başkanlığındaki Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti, 11-13 Ocak 2022 tarihleri arasında çeşitli resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye çalışma ziyareti düzenliyor. Heyette; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ile diğer şu milletvekilleri yer alıyor:

“Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Eş Başkanı, Ukrayna Milletvekili Roman Grışçuk, Ukrayna Milletvekili Oleksandra Ustinova, Ukrayna Parlamentosu Savunma Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Igor Kopıtin, Ukrayna Parlamentosu Savunma Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Oleksandr Kovalov, Ukrayna Parlamentosu İnsani ve Enformasyon Politikaları Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna Parlamentosu Milli Güvenlik Komisyonu Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Roman Kostenko, Ukrayna Parlamentosu Çevre Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Sergiy Mandziy, Ukrayna Parlamentosu İfade Özgürlüğü Komisyonu Üyesi, Ukrayna Milletvekili Sergiy Şvets.”

Ukrayna heyeti önce Türkiye-Ukrayna Dostluk Grubu Üyesi Türk Milletvekilleri ile görüştü. Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Türkiye heyetinde; Türkiye-Ukrayna Dostluk Grubu Başkanı, TBMM Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş, AKP Milletvekili Mehmet Altay, AKP Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, AKP Milletvekili Cumhur Ünal, AKP Milletvekili Refik Özen yer aldı. Tuğrul Türkeş başkanlığındaki heyet, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Toplantıda Kırım Platformu, Kırım Tatar siyasi tutsaklar, savunma işbirliği konusu, Ukrayna-Türkiye Serbest Ticaret anlaşması ve birçok konu görüşüldü. Ardından AKPM Türk heyeti ile görüşme oldu. AKPM Türk grubu Ahmet Yıldız başkanlığında AKPM ve uluslarası kuruluşlarda Türkiye-Ukrayna işbirliği konuları değerlendirildi.

Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyeti Türkiye ziyaretine Anıtkabir ile başladı. Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu heyetinin Türkiye Büyük Milli Meclisinde (TBMM) bugün geçekleştirilen Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Toplantısında hitap eden Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, şunları kaydetti:

“İşgal altındaki Kırım’da 8 yıl geçti. 2014 yılının Mart ayında rus askerleri Kırım’a girdiğinde işgalin bu kadar çok süreceğini tahmin etmiyorduk. 21. yüzyılda böyle bir şeyin olmasını beklemiyorduk. O yüzden dünyanın buna tepkisinin çok kesin olacağını bekliyoruz. Evet, BM, AB gibi uluslararası teşkilatlar protesto etti. Ancak her şey yerinde kaldı. Şimdi Rusların Kırım yarımadasındaki politikası; Kırım’ın yerli halkı Kırım Tatarlarını yarımadadan göndererek kendi insanlarını getirmek.
Bizim elimizdeki rakamlara göre 30 bine yakın Kırım Tatarı Kırım’dan çıktı.
Buna karşılık 600 binden 1.5 milyona kadar değişen rakamlarda Ruslar Kırım’a yerleştirildi.
Yakın zamanda sayın Erdoğan ve heyetini Ukrayna’ya bekliyoruz. Orada ümit ederiz ki; Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak ve ülkelerimiz arasında daha sıkı ekonomik bağlantılar olacaktır.”

Ukrayna ve Türkiye’nin AB’deki işbirliği konusu önemli. Ben çok diplomat gibi değilim. Bazı şeyleri açıktan söylemek istiyorum. Rusya’yı AKPM’ye dönduren kararı, doğrusu Ukrayna’da hayal kırıklığı oldu. Hiç olmazsa yarı yarıya bir tavır olsaydı açıklanabilir olabilirdi. Ama bu Kırım Tatar halkını orada biraz sarstı. AKPM, işgalle ilgili davranışları ile ilgili 7 karar aldı. Buna rağmen AKPM’nin bu kararı, Rusya’nın bu suçlarının affedildiği anlamına geliyor.
Ama genel olarak evet Türkiye heyeti bizlerle beraber, biz buna minnettarız. İnşallah gelecekte de böyle olacaktır. Kırım Platformuna Türkiye’nin katkısına da minnettarız.
Azerbaycan konusunda Karabağ’ın işgalcilerden kurtarılmasında Türkiye’nin rolünü gayet iyi biliyoruz.
Azerbaycan’ı da Kırım Platformuna davet ettik ama gelmediler.
BM toplantısında kardeş Türk cumhuriyetlerimiz dediğimiz ülkeler, Kırım kararlarına çekimser kalıyor.”

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, şöyle hitap etti:

“AKPM’ye Rusya’nın yeniden davet edilmesini sizinle konuşmuştuk. Rusya o dönemden beri politikalarını değiştirmedi. AKPM’de Rusya’nın yeniden dışlanmasını istiyoruz. Dün kendilerini Ukrayna’ya dost gösterenler bugün Ukraynalıları öldürüyor. 15 bin insanımızı öldürdüler. Sayın vekillerimiz Ukrayna toplumunda Türkiye’ye çok büyük bir saygı var. Çünkü Kırım’ın işgalini tanımadığı ve Ukrayna toprak bütünlüğünü koruduğu için. Bu saygıyı, bu hürmeti daha çok sıklaştırmalıyız.“

Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ise şu ifadeleri dile getirdi:

“Rusya tarafından bizim tarihi yerlerimiz çok ciddi şekilde tahrip edildi. Bizim için en mühim olanı bunu durdurmak oldu. Son yıllarda Ukrayna içinde özellikle Türkiye ile alakalı büyük bir beklenti var. Rusya ile olan savaşta inşallah Türkiye’nin desteğiyle güzel sonuçlar alırız. Nariman Celal’i hapishaneye aldılar. Türkiye’den ümidimiz var. Türkiye Cumhurbaşkanı inşallah bu konuda yardımcı olur ve kardeşimiz Nariman hapishaneden çıkar.”

Önce Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Toplantısı gerçekleştirildi. Ukrayna dostluk grubu heyeti, Ahmet Yıldız ve AKPM Türk heyeti ile bir araya geldi. Türk heyetinde; Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Heyeti Başkanı Ahmet Yıldız, Ukrayna Dostluk Grubu Üyesi Prof. Dr. Kamil Aydın, AKP Milletvekili ve AKPM Üyesi Serap Yaşar, AKP Milletvekili AKPM Üyesi Doç. Dr. Halil Özşavlı yer aldı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Heyeti Başkanı Ahmet Yıldız da toplantıda şöyle konuştu:

“Zaten Avrupa konseyinde iki heyet arasında güzel bir işbirliği sağladık. Biz Ukrayna’nın tüm haklı kararlarını destekledik. Bu dayanışmamızı göstermek için Kırım Platformu kuruluş toplantısına katıldım. Ayrıca Varşova güvenlik toplantısına da katıldım. Rusya’nın askeri yığınağı nedeniyle Ukrayna’da yaşanan tehdidi biz de takip ediyoruz. Ben aynı zamanda NATO Parlamenter Asamblesi’ne de üyeyim. Biz iki örgütte de Ukrayna’nın haklı taleplerini destekliyoruz. Rusya’nın davranışları kabul edilemez.”

AKPM Türk heyetinden MHP Milletvekili aynı zamanda Ukrayna Dostluk Grubu Üyesi Prof. Dr. Kamil Aydın, “Ukrayna’daki sorunların farkındayız. Biz Ukrayna lehine olan her kararın arkasında oluruz. Yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Heyeti Üyesi AKP Milletvekili Serap Yaşar, “Sizleri burada görmekten mutlu oldum. Sizin haklı davanız bizim davamız. Sizinle işbirliği yapılacak her konuda birlikte olmaya hazırız” diye konuştu.

YORUM YAP

RÖPORTAJLAR TÜMÜ
SON HABERLER

haber yazılımı | Copyright © 2024